Waarom Vitalis als het vriest?

Wel of geen gezichtscrème als het vriest? Het is een vraag waar veel mensen tegenaan lopen als de temperaturen weer onder het vriespunt duiken. Ook schaatsers twijfelen vaak voordat ze het natuurijs op gaan. Moet je je huid nu wel of niet insmeren? Vaseline? Een bivakmuts? Wij geven uitleg!

Waarom is er zoveel twijfel over?

Waarom twijfelen mensen of ze hun gezicht wel of niet in moeten smeren als het vriest? Omdat er een kans is op bevriezing van de huid. Door sommige dermatologen wordt het smeren van een crème bijvoorbeeld afgeraden als je naar gebieden gaat waar de temperaturen ruim onder nul komen. Op een bepaald punt is het simpelweg te koud en bevriest de crème op je gezicht. Er zijn onderzoeken gedaan met temperaturen van -5, waarbij de huid met crème dus begon te bevriezen.

Opmerking: Uit die onderzoeken blijkt ook dat je met een crème op niet zo snel door hebt dat je huid bevriest. De huid koelt net zo snel af als een huid zonder crème, maar je hebt het door de crème niet door. Smeer je dus een crème, dan kun je niet meer op je ‘gevoelstemperatuur’ aan, omdat dit beïnvloed wordt door de crème. En een crème kan je dus ook niet beschermen tegen bevriezing.

Is bevriezing van de huid erg?

Ach, zolang je het niet door hebt is het niet erg toch? Helaas kan een bevriezing van de huid meerdere problemen opleveren. Door het bevriezen worden de bloedvaatjes in de huid afwisselend groter en kleiner. Als dit langere tijd gebeurd, gaat de huid uiteindelijk in de beschermingsstand. Dit betekent dat de vaatjes zo klein mogelijk worden om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Hierdoor kan ijs ontstaan in de bloedvaatjes, waardoor die afgesloten raken. Je kan dan een wittige kleur krijgen en de huid voelt ijskoud aan.

Ontdooien van de huid

Als de huid vervolgens weer ontdooid (bijvoorbeeld als je weer naar binnen gaat waar het lekker warm is), smelten de ijskristallen in de huid. De bevroren bloedvaatjes zetten weer uit. Ze zijn echter wel beschadigd door het ijs, waardoor je een ophoping van vocht in je huid krijgt. Je huid kan er dan gezwollen en rood uit zien en pijnlijk aanvoelen. Het is dus belangrijk om het bevriezen van je huid niet te onderschatten en je gezicht goed te beschermen tegen de kou.  

Gezichtscrème in de vrieskou, wel of niet smeren?

Goed, als je een gezichtscrème smeert als het vriest maar wees voorzichtig met het insmeren van uw gezicht. Als je gezichtscrème op hebt, heb je dus minder snel door dat je gezicht bevriest. Crèmes die veel vocht bevatten kunnen bevriezen. Kijk ook uit met het smeren van vaseline. Mensen smeren zich vaak bij extreme kou in met vaseline maar dat is volledig achterhaald. Het zou moeten beschermen maar het tegendeel is waar. Vaseline verhoogt juist het risico op koudeletsel. Door het vet kan het vocht uit de huid niet worden afgevoerd, waardoor het in de huid blijft en kan bevriezen.

Gebruik daarom Vitalis want dit is een meer ademende watervrije zalf, waarbij de poriën minder worden verstopt waardoor het vocht beter uit de huid kan worden afgevoerd. Hierdoor is de kans dat de huid bevriest aanzienlijk minder.

Bivakmuts dragen als het vriest

Je ziet ze vaak op de piste of op het ijs: skiërs of schaatsers met bivakmutsen. Deze mutsen beschermen je gezicht goed tegen de kou en vormen als het ware een barriere voor de wind. Vergeet alleen niet om je gezicht ook onder die muts in te smeren met Vitalis, zodat je huid die extra hulp krijgt die het nodig heeft.

Andere bescherming tegen bevriezing van de huid

We kunnen ons voorstellen dat je iets eleganters zoekt dan een bikvakmuts. En buiten de piste of het ijs is het misschien ook handiger om zonder bivakmuts rond te lopen…. Kies dan voor een fijne muts die je oren ook beschermt, en vergeet niet je nek, mond en neus te beschermen. Met name je oren en neus zijn uitstekende lichaamsdelen die snel kunnen bevriezen. Sommige halswarmers of skijacks kun je tot over je neus heen trekken. Wil je dit niet? Smeer je dan goed in voordat je naar buiten gaat met Vitalis en laat die even intrekken en neem een kleine verpakking mee voor onderweg.

Huidbescherming tegen vrieskou: in het kort

Een gezichtscrème op je gezicht als het vriest kan dus zeker wel, Gebruik dus Vitalis omdat dit een voedende watervrije gezichtscrème is.  Onderstaand de feiten en tips nog even overzichtelijk op een rij:

  • Een gewone crème, zoals Vaseline, beschermt je niet tegen bevriezing van de huid.
  • Een crème beïnvloedt je gevoelstemperatuur, waardoor je minder snel doorhebt dat je huid bevriest.
  • Een watervrije ademende crème beschermt wel tegen bevriezing van de huid. 
  • Gebruik bij voorkeur Vitalis, een watervrije voedende gezichtscrème, om de huidbarrière te helpen.
  • Als je temperaturen onder het vriespunt tegenkomt (denk aan Finland/Lapland maar ook Oostenrijk), kies dan zeker voor watervrije Vitalis in plaats van Vaseline, Smeer regelmatig (om de 2/3 uur wordt aangeraden).
  • Draag daarnaast voldoende warme kleding en bedek alle lichaamsdelen tegen de kou (dus ook zoveel mogelijk van je gezicht).
  • Zorg dat je kleding niet kan knellen.
  • Smeer ook extra crème als je de kou weer uit bent en je huid de tijd heeft om de producten goed op te nemen voor je weer naar buiten gaat.
  • Houd ook rekening met je eigen huidtype: een gevoelige en droge huid hebben meer smeersessies nodig dan een vettige huid.

Heb je na het lezen van het artikel nog vragen? Stuur ons dan zeker even een mailtje, we horen graag je mening.